Przepis na Calzone

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
55 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2533
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska

Calzone – włoski specjał, to inaczej pieróg z ciasta drożdżowego. Ciasto przeważnie takie jak na pizzę, natomiast nadzienie możemy komponować wg własnego smaku i zachcianek. Poniżej wersja vege i z kurczakiem.

Zdjęcia

ciasto

farsz

Jak zrobić Calzone?

Przesiać mąkę z solą, wymieszać z drożdżami, dodać oliwę wymieszaną z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aby urosło.

Umyć warzywa. Pora pokroić na plasterki. Pieczarki na półplasterki, cebule w kostkę, kurczaka i paprykę w paski. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać paprykę, pora i pieczarki. Przyprawić połową soli, pieprzu i ziół włoskich Odłożyć na bok i na tej samej patelni, na reszcie oleju podsmażyć kurczaka z reszta przypraw. Do kurczaka dodać 1/3 warzyw i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na kształt okręgu. Na połowie ułożyć farsz (każdą cześć ciasta z innym farszem 🙂 i posypać startym serem. Założyć (jak pierogi) i zawinąć brzegi. Nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec calzone 20-25 minut.

Podobne przepisy

Tiramisu malinowo-wiśniowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Parmigiana

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Babka jogurtowa

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Cantucci

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Pizza serce

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska