Calzone – włoski specjał, to inaczej pieróg z ciasta drożdżowego. Ciasto przeważnie takie jak na pizzę, natomiast nadzienie możemy komponować wg własnego smaku i zachcianek. Poniżej wersja vege i z kurczakiem.
Przesiać mąkę z solą, wymieszać z drożdżami, dodać oliwę wymieszaną z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aby urosło.
Umyć warzywa. Pora pokroić na plasterki. Pieczarki na półplasterki, cebule w kostkę, kurczaka i paprykę w paski. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać paprykę, pora i pieczarki. Przyprawić połową soli, pieprzu i ziół włoskich Odłożyć na bok i na tej samej patelni, na reszcie oleju podsmażyć kurczaka z reszta przypraw. Do kurczaka dodać 1/3 warzyw i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na kształt okręgu. Na połowie ułożyć farsz (każdą cześć ciasta z innym farszem 🙂 i posypać startym serem. Założyć (jak pierogi) i zawinąć brzegi. Nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec calzone 20-25 minut.
Kategoria: Desery
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kuchnia włoska