Przepis na Strogonow

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
38786
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne, Zupy

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Strogonow?

Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki. Skropić mięso sokiem z cytryny, następnie od­stawić na godzinę do lodówki. Umyte pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę i pieczarki, lekko obsmażyć. Mięso posolić, posypać pieprzem świeżo zmielonym, obtoczyć w wymieszanych mąkach, wrzucić do rondla. Krótko obsmażyć, dodać bulion, koncentrat po­midorowy, paprykę i wino. W powstałym sosie dusić mię­so na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Gotową potrawę przy­prawić do smaku, a przed podaniem zaprawić śmietaną.

Podobne przepisy

Miesno ryżowe kotlety

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-14

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Sos do spagetti

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-29

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Kokiety z mięsem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-07

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Mięsne

Ogórkowa ze zsiadłym mlekiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Walentynkowe danie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-26

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Mieso duszone z cebulką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne