Przepis na Domowe masło orzechowe

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2688
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Domowe masło orzechowe jest po prostu pyszne! Bez konserwantów i ulepszaczy, gładkie i aromatyczne. Prażenie orzechów powoduje, że maja intensywniejszy aromat, ponadto nie są wilgotne, dlatego domowe masło orzechowe lepiej się miksuje i smakuje 🙂

Zdjęcia

Składniki

  • orzeszki arachidowe 500 gram
  • sól morska 3/4 łyżeczki
  • miód 2 łyżeczki
  • olej arachidory 3 łyżeczki

Jak zrobić Domowe masło orzechowe?

Orzeszki arachidowe wyłuskać ze skorupek i obrać z czerwonej skórki. Ułożyć na papierze do pieczenia i prażyć w piekarniku. 15 minut w 180 stopniach, często mieszając, aby orzeszki równomiernie się uprażyły. Przesypać orzechy do blendera i miksować. Na początku masa będzie osadzała się na ściankach naczynia, dlatego trzeba ja spychać na ostrza. W trakcie miksowania dodać sól morska, miód i olej. Miksować do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita (7-10 minut). Przełożyć do szczelnego naczynia i w lodówce może być przechowywane nawet 2 miesiące.

Podobne przepisy

Tort

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-02-17

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka ANZAC

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Racuchowe monte

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-08-15

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery

Piana na bezy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-11

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Kisiel porzeczkowy z owocami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Desery

Martini z sokiem cytrynowym

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-25

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Desery