Domowe masło orzechowe jest po prostu pyszne! Bez konserwantów i ulepszaczy, gładkie i aromatyczne. Prażenie orzechów powoduje, że maja intensywniejszy aromat, ponadto nie są wilgotne, dlatego domowe masło orzechowe lepiej się miksuje i smakuje 🙂
Przepis została opublikowana w dniu: 11.05.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2806 odwiedzających!
Bon Appétit!
Orzeszki arachidowe wyłuskać ze skorupek i obrać z czerwonej skórki. Ułożyć na papierze do pieczenia i prażyć w piekarniku. 15 minut w 180 stopniach, często mieszając, aby orzeszki równomiernie się uprażyły. Przesypać orzechy do blendera i miksować. Na początku masa będzie osadzała się na ściankach naczynia, dlatego trzeba ja spychać na ostrza. W trakcie miksowania dodać sól morska, miód i olej. Miksować do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita (7-10 minut). Przełożyć do szczelnego naczynia i w lodówce może być przechowywane nawet 2 miesiące.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta