Surówka z kapusty pekińskiej to prosta sałatka, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej smaczna.
Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz na lekką kolację.
Receptura została opublikowana w dniu: 27.06.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2260 osób!
Na zdrowie!
Liście kapusty pekińskiej umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym lub za pomocą wirówki do sałaty. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i pokroić drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać jabłko, marchewkę oraz cebulę.
Z majonezu i musztardy zrobić sos i polać surówkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem w lodówce, aby smaki się dobrze połączyły.
Kategoria: Surówki
Kategoria: Surówki
Kategoria: Surówki
Kategoria: Surówki
Kategoria: Surówki
Kategoria: Surówki