Przepis na Gratin z porami

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3229
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Bez kategorii

Gratin znaczy po francusku zapiekanka. Charakterystyczna dla gratin jest zapieczona skórka, która uzyskuje się przy użyciu bułki tartej, masła bądź sera. Ważne jest też podawanie zapiekanki w naczyniu, w którym była przygotowana.

Gratin z porami szybko się robi, ładnie wyglada i wspaniale smakuje.

Zdjęcia

Składniki

do formy

Jak zrobić Gratin z porami?

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Pory umyć i pokroić na kawałki o długości 5 cm. Zagotować w dużym garnku wodę, wrzucić pory, szczyptę soli i blanszować 5 minut. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na złoto. Po usmażeniu ostudzić.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ułożyć pory. Jajko ubić ze śmietaną i połową sera. Dodać cebulę, szczyptę soli i pieprzu. Zalać pory. Wierzch pospać pozostałym serem wymieszanym. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.

Podobne przepisy

Crème brûlée

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Babka piaskowa z polewą czekoladową

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-28

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Bez kategorii

Jajka na twardo Izki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-10

Dodany przez: Car

Kategoria: Bez kategorii

Wielkanocny baranek

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-03

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Bez kategorii

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Gratin z kalafiorem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii