Por

Por zajmuje dosyć ważne miejsce w codziennej gastronomii. Warzywo poznano już za czasów cywilizacji starożytnych Greków i Egipcjan. Później składnik ten przejęli Rzymianie. Por zajmował coraz ważniejszą pozycję w kulinariach, a w czasach średniowiecza dotarł do Polski. Obecnie jest jednym z głównych warzyw, jakie wybieramy do swojego menu.

Zaletą pora są jego niewielkie wymagania glebowe. Bez najmniejszego problemu powinien wyrosnąć na naszej działce, bądź w przydomowym ogródku warzywnym. Jedyne, czego roślina potrzebuje do odpowiedniego wzrostu i rozwoju, to w miarę nasłonecznione miejsce. Do tego nie zdarzy się raczej, żeby kiedykolwiek mogły przemarznąć. Jeśli zadbamy o częste podlewanie, nasze pory powinny wyrosnąć na zdrowe i pożywne.

Por bardzo często staje się jednym z ważniejszych składników przygotowanego obiadu. Jego uniwersalność polega na tym, że każdą część pora można kulinarnie wykorzystać. Jedynie piętkę zazwyczaj się usuwa. Warto pamiętać, że chcąc trafić na delikatniejszą część tego warzywa, powinniśmy się zainteresować częścią białą. Zielone liście cieszyć nas za to będą nieco ostrzejszym smakiem i bardziej orzeźwiającym aromatem.

Por doskonale sprawdza się jako podstawa warzywnych sałatek. Uzupełni obiad o niezbędną porcję witamin i minerałów. Jego smak warto komponować z jajkami i rybami, jednak równie interesujący efekt uzyskamy, łącząc pora z kukurydzą albo ananasem. Por może stać się częścią mięsnej zapiekanki lub stanowić przekąskę przed głównym daniem. Dodajmy też, że polecany jest dla osób, które postanowiły zrzucić parę zbędnych kilogramów.

Warzywo owszem, pełni ważną rolę w kulinariach, mimo wszystko posiada również inne właściwości, którymi warto się zainteresować. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, potasu i chloru. Oprócz tego por to prawdziwa kopalnia soli mineralnych. Zawarte w nim białko może okazać się przydatne szczególnie tym osobom, które zwykły prowadzić siedzący tryb życia. Ponadto w porach znajdziemy pokaźne ilości węglowodanów oraz cennego karotenu.

Zdjęcie autorstwa http://www.flickr.com/photos/lollyknit/