Sos romanesco to pikantny sos hiszpański pochodzący z Tarragony.
Podstawą sosu są pieczone warzywa – papryka i pomidory, oraz migdały, chleb i dobra jakościowo oliwa.
Znakomicie nadaje się do owoców morza, ryb, grzanek, pieczonych mięs, a także sałatek.
Piekarnik nastawić na 220 stopni.
Pomidory przekroić na połówki. Ząbki czosnku obrać, a paprykę oczyścić z nasion i pokroić na 4 kawałki. Skropić warzywa oliwą i wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach powinny zacząć brązowieć. Wtedy wyjąć i odstawić do przestudzenia (około 15-20 minut).
Kromkę chleba upiec w tosterze, lub zapiec w piekarniku. Do blendera przełożyć warzywa razem z sokiem, który się wytworzył podczas pieczenia. Zmiksować, wlać resztę oliwy oraz ocet.
Po zmiksowaniu dokładać resztę składników – migdały, pokruszony chleb, paprykę, sól, oraz opcjonalnie płatki chili. Całość zmiksować na jednolity sos i schłodzić.
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Ile porcji: 15
Czas przyrządzenia: 180 min.
Data dodania: 2022-09-16
Dodany przez: malg0kolczyk0wnia
Kategoria: Sosy