Lubisz eksperymentować w kuchni? Uwielbiasz przygotowywać potrawy z najróżniejszych stron świata? Poniższy spis jest dla tych, którzy naprawdę chcą zasmakować w przysmakach odmiennych kultur i krain. Co można przygotować zamiast schabowego i kurczaka?
W Południowo-Wschodniej Azji za przysmak uchodzi balut. Balut natomiast jest kaczym, lub kurzym jajkiem. Czym potrawa różni się od naszej? Ano tym, że spożywa się ją z niewyklutym ptaszkiem wewnątrz jaja.
W Australii bardzo popularną przekąską są… larwy. Być może sam wygląd nie zachęca do posiłku, jednak w wielu kręgach kulturowych larwy traktowane są jako jeden z najbardziej wyśmienitych rarytasów. Dostarczają wielu składników mineralnych, a do tego, dobrze przyrządzone smakują jak kurczak.
Coś dla kawoszy – kupi luwak, najdroższe ziarna kawy na świecie. Podobno cena jednego kilograma tej kawy potrawy osiągnąć nieraz wysokość tysiąca euro. Jak pozyskuje się ten drogocenny rarytas? Otóż ziarenka wynajduje się z odchodów zwierzątka o nazwie cyweta (luwak).
Luizjana kojarzona jest z czarownikami voodoo, bagnami i żyjącymi w nich aligatorami. Te ostatnie doskonale sprawdzają się jako składnik wielu tradycyjnych potraw. Mieszkańcy Luizjany gustują zatem w ciasteczkach z aligatora, serniku z aligatora oraz wielu innych posiłków na bazie tego drapieżnego mięsa.
W Sardynii na kuchennym stole często pojawia się casu marzu. To zgniły ser o cierpkim smaku. Dodatkową atrakcją są pokłady larw, wijących się w bryle sera. Niektórzy pozbywają się białych robaczków, jednak delikatna konsystencja sera jest właśnie ich zasługą.
Znamy upodobanie Hiszpanów do byków. Widać to również w ich rodzimej kuchni, gdzie za przysmak uważa się bycze jądra. Podobno są bardzo delikatne w smaku, a turyści chętnie się nimi zajadają. Przynajmniej do momentu, w którym ktoś przetłumaczy im nazwę potrawy.