Naleśniki z pianą są delikatniejsze niż naleśniki tradycyjne. Dzięki ubitej pianie są grubsze i bardziej puszyste.
Znakomicie nadają się do deserów jak i do dań wytrawnych.
Jeśli naleśniki są jedzone na słono, to można do ciasta dodać np. granulowany czosnek, szczyptę curry, lub posiekane zioła.
Receptura została opublikowana w dniu: 22.06.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2192 odwiedzających!
Smacznego!
Oddzielam białka i żółtka. Do przesianej mąki dodaję mleko, żółtka, sól i cukier. Mieszam, aż masa będzie gładka. Odstawiam na 15 minut.
W międzyczasie ubijam białka na sztywno i delikatnie łączę z ciastem (nie należy tego robić energicznie, ani zbyt dokładnie, gdyż piana opadnie).
Na patelnię wrzucam odrobinę masła, wlewam ciasto, aby przykryło dno patelni i smażę na średnim ogniu 3 minuty. Delikatnie przewracam na druga stronę i smażę około 1 minuty.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta