Przepis na Pesto z makaronem

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
12 min.
Czas przygotowania:
5 m
Czas gotowania:
7 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6035
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska, Przepisy wegetariańskie

Pesto, to włoski sos, zazwyczaj jadany z makaronem, bądź na grzankach. Podany przepis jest na „pesto zielone”, zwane także liguryjskim, lub pesto alla genovese.

Inne nazwy, bardzo często używane to pesto bazyliowe, pesto z bazylii, sos pesto.

Podstawowymi składnikami pesto są orzechy, ser twardy np. parmezan, oraz oliwa.

Pesto z makaronem jest proste, a robi je się naprawdę szybko. Dodatkowo wystarczy podać prostą sałatkę z winegretem, oraz białe wino i mamy iście królewski posiłek 🙂

Przepis została opublikowana w dniu: 05.02.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2450 odwiedzających!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • bazylia 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • orzechy piniowe 30 gram
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan 50 gram
  • sól 2 szczypty
  • pieprz czarny 2 szczypty
  • makaron spaghetti 500 gram

Jak zrobić Pesto z makaronem?

W dużym garnku podgrzewam wodę i na wrzątek wrzucam makaron. Lekko solę i gotuję spaghetti al dente – około 5-7 minut.

Listki bazylii myję, osuszam ręcznikiem. Orzechy piniowe prażę na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć i brązowieć. Parmezan ścieram na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciskam praską.

Do pojemnika malaksera wrzucam bazylię, czosnek, orzechy i parmezan. Miksuję, następnie przyprawiam sola i pieprzem, i nie przerywając miksowania wlewam oliwę z oliwek.

Odcedzam makaron, zostawiam pół filiżanki wody z gotowania, dodaję pesto i mieszam. Jeśli sos jest za gęsty to wlewam odrobinę wody spod makaronu.

Podaje posypane wiórkami parmezanu.

Podobne przepisy

Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 18 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Deser tiramisu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Pesto z zielonego groszku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2013-04-04

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Jarskie

Pizza serce

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2013-02-13

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Pesto z makaronem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 12 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska