Pesto, to włoski sos, zazwyczaj jadany z makaronem, bądź na grzankach. Podany przepis jest na „pesto zielone”, zwane także liguryjskim, lub pesto alla genovese.
Inne nazwy, bardzo często używane to pesto bazyliowe, pesto z bazylii, sos pesto.
Podstawowymi składnikami pesto są orzechy, ser twardy np. parmezan, oraz oliwa.
Pesto z makaronem jest proste, a robi je się naprawdę szybko. Dodatkowo wystarczy podać prostą sałatkę z winegretem, oraz białe wino i mamy iście królewski posiłek 🙂
W dużym garnku podgrzewam wodę i na wrzątek wrzucam makaron. Lekko solę i gotuję spaghetti al dente – około 5-7 minut.
Listki bazylii myję, osuszam ręcznikiem. Orzechy piniowe prażę na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć i brązowieć. Parmezan ścieram na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciskam praską.
Do pojemnika malaksera wrzucam bazylię, czosnek, orzechy i parmezan. Miksuję, następnie przyprawiam sola i pieprzem, i nie przerywając miksowania wlewam oliwę z oliwek.
Odcedzam makaron, zostawiam pół filiżanki wody z gotowania, dodaję pesto i mieszam. Jeśli sos jest za gęsty to wlewam odrobinę wody spod makaronu.
Podaje posypane wiórkami parmezanu.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Desery
Kategoria: Kuchnie świata