Przepis na Ciasto z fetą i oregano

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
35 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4457
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przepisy wegetariańskie

Ciasto z fetą i oregano to eleganckie, wytrawne ciasto, o fantastycznym smaku.

Pachnie tak, jakby ktoś zamkną pizzę w kształcie bochenka, lub aromatycznego keksu.

Ciasto jest absolutnie pyszne, można je zamrażać, tostować lub grillować.

Receptura została opublikowana w dniu: 08.05.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2497 odwiedzających!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • kremówka 90 ml
  • oregano 2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 6 sztuk
  • oliwa 90 ml
  • mąka pszenna 140 gram
  • migdały mielone 2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • pomidory suszone 80 gram
  • ser feta 100 gram
  • parmezan 100 gram

dekoracja

  • oregano 2 gałązki

Jak zrobić Ciasto z fetą i oregano?

Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

Formę keksową 25×10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnka wlać kremówkę, dodać przeciśnięty praską czosnek, oraz posiekane oregano. Podgrzać, niemal do wrzenia, i odstawić na 15 minut.

W misce zmiksować oliwę z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz mielone migdały. Wlać przecedzona kremówkę, i wymieszać na gładko. Posiekać drobno suszone pomidory, zetrzeć parmezan i pokroić w kostkę fetę. Dodać do ciasta pomidory i parmezan, po wymieszaniu dodać fetę.

Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu ułożyć gałązki oregano. Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut.

Podobne przepisy

Pieczone pomidory

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2013-03-22

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Przepisy wegetariańskie

Pesto z makaronem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 12 min.

Data dodania: 2013-02-05

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Omlet masala

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 9 min.

Data dodania: 2013-01-26

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnie świata

Yorkshire pudding

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2013-01-26

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Gordon Ramsay

Lekkie włoskie gnocchi ziemniaczane Jamiego Olivera

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2013-01-18

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Jamie Oliver

Panierowane tofu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2013-05-14

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Przepisy wegetariańskie