Ciasto z fetą i oregano to eleganckie, wytrawne ciasto, o fantastycznym smaku.
Pachnie tak, jakby ktoś zamkną pizzę w kształcie bochenka, lub aromatycznego keksu.
Ciasto jest absolutnie pyszne, można je zamrażać, tostować lub grillować.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Formę keksową 25×10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnka wlać kremówkę, dodać przeciśnięty praską czosnek, oraz posiekane oregano. Podgrzać, niemal do wrzenia, i odstawić na 15 minut.
W misce zmiksować oliwę z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz mielone migdały. Wlać przecedzona kremówkę, i wymieszać na gładko. Posiekać drobno suszone pomidory, zetrzeć parmezan i pokroić w kostkę fetę. Dodać do ciasta pomidory i parmezan, po wymieszaniu dodać fetę.
Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu ułożyć gałązki oregano. Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Gordon Ramsay
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Kuchnie świata