Pomidory faszerowane tuńczykiem to dobry pomysł na przystawkę, lekką kolację, czy jedno z dań na śniadanie wielkanocne. Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku.
Można przygotować je także w wersji dietetycznej – zamiast majonezu jogurt naturalny, oraz użyć tuńczyka w sosie własnym, a nie w oleju. Będzie lekki i zdrowy posiłek 🙂
Do faszerowania najlepiej jest użyć pomidorów jednakowej wielkości, wtedy ładniej wyglądają na półmisku 🙂
Jajka wstawić do gotowania na twardo (około 10 minut), ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem.
8 listków pietruszki pozostawić do dekoracji, resztę posiekać. W misce wymieszać jajka z tuńczykiem, natką, majonezem, solą i pieprzem.
Pomidory przeciąć na polówki i wydrążyć łyżeczką środki. Następnie nadziać pastą z tuńczyka. Udekorować listkami pietruszki. Ułożyć na sałacie i schłodzić przed podaniem, aby smaki się połączyły.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby