Przepis na Biscotti z czekoladą i migdałami

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
10292
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska

Pyszne i łatwe w przygotowaniu biscotti z czekoladą i migdałami zadowolą każdego! Czekoladowe ciasto, delikatnie skarmelizowane, najeżone dużą ilością migdałów, niezwykle chrupiące i aromatyczne. Najlepiej smakują z espresso, lub popołudniową herbatą, sprawdzają się też jako snack do szkoły lub pracy 🙂 Polecam!

Zdjęcia

Składniki

  • czekolada mleczna 100 gram
  • czekolada gorzka 100 gram
  • masło 2 łyżki
  • mąka 220 gram
  • jajko 2 sztuki
  • cukier muscovado 50 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • migdały 100 gram

Jak zrobić Biscotti z czekoladą i migdałami?

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.

Przesiać mąkę z proszkiem do miski, dodać cukier, jajka, esencję waniliową oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać i dodać posiekane migdały. Wymieszać, aby składniki się połączyły.

Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką. Podzielić na pół i uformować podłużne chlebki o wysokości około 1,5 cm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 30-35 minut. Wyjąć, odstawić na 20 minut aby przestygły i pokroić nożem (najlepiej sprawdza się nóż ząbkami, do chleba) na kromki grubości 1-2 cm.

Ułożyć biscotti w odstępach na blaszce i wstawić do piekarnika na 15 minut. W połowie czasu można biscotti odwrócić, aby równomiernie się wyschły i stały się chrupiące.

Podobne przepisy

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Szybkie tiramisu z migdałami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Faszerowane bakłażany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 18 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Pieczarki nadziewane parmezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska