Pyszne i łatwe w przygotowaniu biscotti z czekoladą i migdałami zadowolą każdego! Czekoladowe ciasto, delikatnie skarmelizowane, najeżone dużą ilością migdałów, niezwykle chrupiące i aromatyczne. Najlepiej smakują z espresso, lub popołudniową herbatą, sprawdzają się też jako snack do szkoły lub pracy 🙂 Polecam!
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.
Przesiać mąkę z proszkiem do miski, dodać cukier, jajka, esencję waniliową oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać i dodać posiekane migdały. Wymieszać, aby składniki się połączyły.
Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką. Podzielić na pół i uformować podłużne chlebki o wysokości około 1,5 cm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30-35 minut. Wyjąć, odstawić na 20 minut aby przestygły i pokroić nożem (najlepiej sprawdza się nóż ząbkami, do chleba) na kromki grubości 1-2 cm.
Ułożyć biscotti w odstępach na blaszce i wstawić do piekarnika na 15 minut. W połowie czasu można biscotti odwrócić, aby równomiernie się wyschły i stały się chrupiące.
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Desery
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kuchnia włoska