Przepis na Makrela z ziołami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2476
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Makrela z ziołami to pyszna propozycja obiadu, lub kolacji. Łatwa i prosta w przygotowaniu, znakomicie aromatyczna co podkreśla szałwia i rozmaryn.

Smak zaostrzy też skropienie jej sokiem z upieczonych cytryn, oraz chleb z upieczonym czosnkiem.

Niestety makrela nie jest w Polsce należycie doceniana, a jeśli już pojawia się jako posiłek to zazwyczaj – wędzona.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Makrela z ziołami?

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Oczyszczone makrele myje w zimnej wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem. Cytryny dokładnie szoruję i kroję w ósemki, a później na połówki.

Czosnek rozdzielam na ząbki, ale nie obieram ich ze skórki.

Rozmaryn siekam. Gałązki szałwii dzielę na mniejsze kawałki.

Na blachę piekarnika wykładam rybę, układam kawałki cytryny, ząbki czosnku, posypuję ziołami, a na koniec skrapiam oliwą. Przykrywam folią i wstawiam do piekarnika. Piekę 40 minut.

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-19

Dodany przez: daba_007

Kategoria: Ryby

Smażony dorsz z winem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Karp gotowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-18

Dodany przez: bratek

Kategoria: Ryby

Pieczony pstrąg

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: miechu

Kategoria: Ryby

Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Smażone dzwonko z łososia

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-22

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Ryby