Makrela z ziołami to pyszna propozycja obiadu, lub kolacji. Łatwa i prosta w przygotowaniu, znakomicie aromatyczna co podkreśla szałwia i rozmaryn.
Smak zaostrzy też skropienie jej sokiem z upieczonych cytryn, oraz chleb z upieczonym czosnkiem.
Niestety makrela nie jest w Polsce należycie doceniana, a jeśli już pojawia się jako posiłek to zazwyczaj – wędzona.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Oczyszczone makrele myje w zimnej wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem. Cytryny dokładnie szoruję i kroję w ósemki, a później na połówki.
Czosnek rozdzielam na ząbki, ale nie obieram ich ze skórki.
Rozmaryn siekam. Gałązki szałwii dzielę na mniejsze kawałki.
Na blachę piekarnika wykładam rybę, układam kawałki cytryny, ząbki czosnku, posypuję ziołami, a na koniec skrapiam oliwą. Przykrywam folią i wstawiam do piekarnika. Piekę 40 minut.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby