# miejsce na reklamę #

Przepis na Makrela z ziołami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2467
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Makrela z ziołami to pyszna propozycja obiadu, lub kolacji. Łatwa i prosta w przygotowaniu, znakomicie aromatyczna co podkreśla szałwia i rozmaryn.

Smak zaostrzy też skropienie jej sokiem z upieczonych cytryn, oraz chleb z upieczonym czosnkiem.

Niestety makrela nie jest w Polsce należycie doceniana, a jeśli już pojawia się jako posiłek to zazwyczaj – wędzona.

Przepis została dodana w dniu: 21.02.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2977 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Makrela z ziołami?

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Oczyszczone makrele myje w zimnej wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem. Cytryny dokładnie szoruję i kroję w ósemki, a później na połówki.

Czosnek rozdzielam na ząbki, ale nie obieram ich ze skórki.

Rozmaryn siekam. Gałązki szałwii dzielę na mniejsze kawałki.

Na blachę piekarnika wykładam rybę, układam kawałki cytryny, ząbki czosnku, posypuję ziołami, a na koniec skrapiam oliwą. Przykrywam folią i wstawiam do piekarnika. Piekę 40 minut.

# miejsce na reklamę #

Podobne przepisy

Ryba z warzywami duszonymi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Ryby

Ryba w zalewie octowej

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2011-06-23

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ryby

Pieczony pstrąg

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-27

Dodany przez: miechu

Kategoria: Ryby

Paprykowe śledzie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-15

Dodany przez: mati

Kategoria: Ryby

Ryba z parowaru

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-08-03

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ryby

Śledzie w dwóch sałatkach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-05-23

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ryby