Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas, tortilla ziemniaczana lub tortilla española. Jest to rodzaj omletu ziemniaczanego z cebulą, smażonego na oleju.
Chrupiąca i złocista z zewnątrz, a miękka wewnątrz jest bardzo charakterystycznym daniem hiszpańskim znanym na całym świecie.
Podzielona na małe części tortilla hiszpańska jest popularna jako przekąska tapas.
Receptura została opublikowana w dniu: 12.02.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2855 osób!
Na zdrowie!
Obieram i myję ziemniaki i cebulę. Wycieram ręcznikiem papierowym. Ziemniaki kroję na małe kawałeczki, dosyć cienkie. Cebule kroje w kostkę. Podgrzewam oliwę, wrzucam na gorąca ziemniaki wymieszane z cebulą. Zmniejszam ogień, solę i smażę często, ale delikatnie mieszając.
W międzyczasie ubijam delikatnie jajka, dodaję sól i pieprz. Jak cebula stanie się szklista, a ziemniaki nie będą surowe wlewam jajka, nakrywam patelnie i smażę na małym ogniu około 5 minut.
Delikatnie przerzucam tortille na talerz i zsuwam z powrotem na patelnię, tak, aby usmażona cześć była u góry. Smażę bez przykrycia 3 minuty i gotowe.
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska
Kategoria: Kuchnia hiszpańska