Przepis na Tortilla hiszpańska

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
22 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas smażenia:
12 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4024
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia hiszpańska

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas, tortilla ziemniaczana lub tortilla española. Jest to rodzaj omletu ziemniaczanego z cebulą, smażonego na oleju.

Chrupiąca i złocista z zewnątrz, a miękka wewnątrz jest bardzo charakterystycznym daniem hiszpańskim znanym na całym świecie.

Podzielona na małe części tortilla hiszpańska jest popularna jako przekąska tapas.

Receptura została opublikowana w dniu: 12.02.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2855 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Tortilla hiszpańska?

Obieram i myję ziemniaki i cebulę. Wycieram ręcznikiem papierowym. Ziemniaki kroję na małe kawałeczki, dosyć cienkie. Cebule kroje w kostkę. Podgrzewam oliwę, wrzucam na gorąca ziemniaki wymieszane z cebulą. Zmniejszam ogień, solę i smażę często, ale delikatnie mieszając.

W międzyczasie ubijam delikatnie jajka, dodaję sól i pieprz. Jak cebula stanie się szklista, a ziemniaki nie będą surowe wlewam jajka, nakrywam patelnie i smażę na małym ogniu około 5 minut.

Delikatnie przerzucam tortille na talerz i zsuwam z powrotem na patelnię, tak, aby usmażona cześć była u góry. Smażę bez przykrycia 3 minuty i gotowe.

Podobne przepisy

Smażone papryczki Padron

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 6 min.

Data dodania: 2013-03-16

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Moja paella z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2011-08-21

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Quasadilla z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-08-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2013-10-21

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Desery

Kalmary panierowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2013-03-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Paella

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Kuchnia hiszpańska