Yorkshire pudding to tradycyjna potrawa angielska. Jest to upieczona w oleju mieszanka ciasta naleśnikowego.
Bardzo ciekawa w smaku i dosyć nietypowa, gdyż nazwa pudding zwyczajowo kojarzy się ze słodkim deserem a’la budyń.
Przepis z książki Sunday Lunch, autorem jest Gordon Ramsay.
Jajka lekko ubijam, mąkę przesiewam i mieszam z solą. Jajka łącze z mlekiem i dodaję mąkę. Dokładnie rozcieram grudki mąki, aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawiam na 10 minut, aby ciasto „odpoczęło” ;).
Do każdego dołka metalowej formy muffinkowej wlewam po łyżce oleju i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po 10-15 minutach jak już olej będzie bardzo gorący, a nawet zacznie się dymić wyjmuje formę muffinkową (ostrożnie! aby się nie poparzyć) i wlewam po chochelce ciasta do każdego otworu.
Szybko wstawiam formę ponownie do piekarnika i piekę 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie, stanie się chrupiące i złociste.
Yorkshire pudding najlepiej zjadać od razu po przygotowaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. Najlepiej podawać je w stylu angielskim czyli do pieczeni, obficie polewając pudding sosem, albo do gulaszu, zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Gordon Ramsay
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Kuchnia angielska
Kategoria: Kuchnia włoska