Zupę z suszonych borowików z pęczakiem serwuje moje teściowa na Wigilię, ja robię jej jesienną wersję gdy uda mi się nazbierać dużo podgrzybków lub prawdziwków i je marynuję. Grzyby przed marynowaniem obgotowuję ale nie wylewam wywaru i na nim gotuję zupę grzybową. Również do marynowania nie używam nóżek i tylko małe kapelusze więc nie mam co zrobić z nóżkami większymi kapeluszami więc dodaję je do tejże zupki.
Przepis została dodana w dniu: 16.09.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2261 osób!
Na zdrowie!
Podgrzybki i prawdziwki do marynowania obgotowuję przez 10 minut w gorącej wodzie ale wody tej nie wylewam, po odsączeniu grzybów dodaję do niej włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, pieprz) i gotuję aż warzywa będą al dente.
Jeżeli wody jest zbyt mało mogę trochę dolać – wywar nie może być zbyt gęsty. Nóżki od grzybów, które marynuję i duże grzyby które nie nadawały się do marynowania kroję na małe kawałki i obsmażam na maśle. Po obsmażeniu dodaję do wywaru.
Na tej samej patelni obsmażam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję do zupy. Solę i pieprzę do smaku oraz zabielam śmietaną 18%. W oddzielnym garnku gotuję pęczak (najlepiej duże ziarna).
!Uwaga, pęczak nie może być rozgotowany. Również musi być al dente. Na talerze nakładam pęczak i zalewam zupą grzybową.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy