Przepis na Zupa grzybowa z pęczakiem

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
45 m
Czas gotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2088
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Zupę z suszonych borowików z pęczakiem serwuje moje teściowa na Wigilię, ja robię jej jesienną wersję gdy uda mi się nazbierać dużo podgrzybków lub prawdziwków i je marynuję. Grzyby przed marynowaniem obgotowuję ale nie wylewam wywaru i na nim gotuję zupę grzybową. Również do marynowania nie używam nóżek i tylko małe kapelusze więc nie mam co zrobić z nóżkami większymi kapeluszami więc dodaję je do tejże zupki.

Przepis została dodana w dniu: 16.09.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2261 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

opcjonalnie

  • grzyby 1 kg
  • grzyby suszone 20 dkg

Składniki

Jak zrobić Zupa grzybowa z pęczakiem?

Podgrzybki i prawdziwki do marynowania obgotowuję przez 10 minut w gorącej wodzie ale wody tej nie wylewam, po odsączeniu grzybów dodaję do niej włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, pieprz) i gotuję aż warzywa będą al dente.

Jeżeli wody jest zbyt mało mogę trochę dolać – wywar nie może być zbyt gęsty. Nóżki od grzybów, które marynuję i duże grzyby które nie nadawały się do marynowania kroję na małe kawałki i obsmażam na maśle. Po obsmażeniu dodaję do wywaru.

Na tej samej patelni obsmażam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję do zupy. Solę i pieprzę do smaku oraz zabielam śmietaną 18%. W oddzielnym garnku gotuję pęczak (najlepiej duże ziarna).

!Uwaga, pęczak nie może być rozgotowany. Również musi być al dente. Na talerze nakładam pęczak i zalewam zupą grzybową.

Podobne przepisy

Ogórkowa na zimno

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-22

Dodany przez: Piotruś Pan

Kategoria: Zupy

Lekka zupa wiosenna

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-05-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Żur z maślanki i śmietany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-08-06

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Zupy

Botwinkowa z jajkiem i mięsem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2012-07-19

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Zupy

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2011-12-04

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Zupy

Zupa grochowa szybka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-06

Dodany przez: netha

Kategoria: Zupy