# miejsce na reklamę #

Przepis na Galette z imbirem i gruszkami

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
55 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
35 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
11499
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Gordon Ramsay

Galette to francuska nazwa wypieków z kruchego ciasta. Galette mają zazwyczaj okrągły kształt i mogą mieć nadzienie słodkie jak i wytrawne.

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a słodkie gruszki w połączeniu z imbirem to połączenie idealne.

Poniższy przepis jest autorstwa Gordona Ramsaya i pochodzi z ksiązki Ultimate Home Cooking, tłumaczenie moje własne.

Przepis została dodana w dniu: 04.09.2014
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2047 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

nadzienie

  • gruszki 4 sztuki
  • cukier demerara 1 łyżka
  • imbir kandyzowany 2 łyżki
  • syrop imbirowy 2 łyżki
  • imbir świeży 3 cm
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • żółtko 1 sztuka

kruche ciasto

dodatkowo

  • cukier puder
  • bita śmietana

Jak zrobić Galette z imbirem i gruszkami?

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto:
Przesiać mąkę z cukrem, dodać masło pokrojone na kawałki i ugniatać palcami. Jak powstanie kruszonka dodać skórkę z cytryny, lekko ubite jajko i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Owinąć folią i schłodzić 30 minut.

Świeży imbir zetrzeć, a kandyzowany posiekać w drobną kostkę. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać kawałki gruszek z cukrem demerara, imbirem kandyzowanym oraz swieżym, syropem imbirowym, oraz skórką z cytryny.

Rozwałkować z ciasta okrąg o średnicy 22 cm, a grubości 5 mm. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia.

Ułożyć nadzienie gruszkowo-imbirowe na środku ciasta i pozostawić 3 cm pdstepu od brzegu. Ubitym żółtkiem posmarować brzeg. Zawinąć brzeg do środka i ponownie posmarować żółtkiem.

Wstawić galette do piekarnika i piec 30-35 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

# miejsce na reklamę #

Podobne przepisy

Kruche ciasto z makiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Ciasto herbatnikowo-budyniowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciemno- jasny przekładaniec

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Sernik z galaretką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Moja napoleonka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Biszkopt na tort

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta