Galette to francuska nazwa wypieków z kruchego ciasta. Galette mają zazwyczaj okrągły kształt i mogą mieć nadzienie słodkie jak i wytrawne.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a słodkie gruszki w połączeniu z imbirem to połączenie idealne.
Poniższy przepis jest autorstwa Gordona Ramsaya i pochodzi z ksiązki Ultimate Home Cooking, tłumaczenie moje własne.
Przepis została dodana w dniu: 04.09.2014
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2047 odwiedzających!
Bon Appétit!
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruche ciasto:
Przesiać mąkę z cukrem, dodać masło pokrojone na kawałki i ugniatać palcami. Jak powstanie kruszonka dodać skórkę z cytryny, lekko ubite jajko i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Owinąć folią i schłodzić 30 minut.
Świeży imbir zetrzeć, a kandyzowany posiekać w drobną kostkę. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać kawałki gruszek z cukrem demerara, imbirem kandyzowanym oraz swieżym, syropem imbirowym, oraz skórką z cytryny.
Rozwałkować z ciasta okrąg o średnicy 22 cm, a grubości 5 mm. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia.
Ułożyć nadzienie gruszkowo-imbirowe na środku ciasta i pozostawić 3 cm pdstepu od brzegu. Ubitym żółtkiem posmarować brzeg. Zawinąć brzeg do środka i ponownie posmarować żółtkiem.
Wstawić galette do piekarnika i piec 30-35 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta