Nietypowe ciasto czekoladowe, które doskonale nadaje się dla osób uczulonych na gluten oraz nabiał – brak mąki, masła i mleka.
Ciężkie, aromatyczne, syte, o delikatnym posmaku migdałów i bardzo czekoladowe, dzięki dużej ilości kakao.
Przepis Nigelli Lawson z książki „Nigellisima. Włoskie inspiracje”.
Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Tortownicę smaruję oliwą, a dno wykładam papierem.
Kakao zalewam wrzątkiem i dokładnie mieszam z ekstraktem waniliowym.
W misce mieszam mąkę migdałową z sodą i solą. W drugiej misce ucieram jajka z cukrem i oliwą. Dodaję płynne kakao, a na koniec migdały. Delikatnie mieszam i przelewam do tortownicy. Piekę 40-45 minut.
Ciasto można podawać na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną. Doskonałe nawet na drugi dzień!
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta