Granola to mieszanka płatków zbożowych z bakaliami, orzechami i słodkim dodatkiem np. miodem.
Od muesli rożni się tym, iż musi być zapiekana, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i niezwykle chrupiąca. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, używać jako składnik ciast i ciastek.
Przepis można dowolnie modyfikować dodając płatki jęczmienne, żytnie, orzechy włoskie, lub wiórki kokosowe, płatki migdałowe, suszone morele, śliwki, lub rodzynki.
Przepis została dodana w dniu: 22.02.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2709 odwiedzających!
Smacznego!
Piekarnik nagrzewam do 140 stopni.
Do miski wsypuję płatki owsiane, sezam, pestki słonecznika, dyni, orzechy laskowe, oraz grubo posiekane migdały. Dodaje miód rozpuszczony w soku jabłkowym i wlewam do miski. Mieszam, aż płatki wchłoną płyn.
Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Wykładam całość, trochę przyklepuję łyżką i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika na 30 minut. Następnie studzę, mieszam z żurawinami i przekładam do szczelnego słoja lub pudełka.
Kategoria: Desery
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska