Granola to mieszanka płatków zbożowych z bakaliami, orzechami i słodkim dodatkiem np. miodem.
Od muesli rożni się tym, iż musi być zapiekana, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i niezwykle chrupiąca. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, używać jako składnik ciast i ciastek.
Przepis można dowolnie modyfikować dodając płatki jęczmienne, żytnie, orzechy włoskie, lub wiórki kokosowe, płatki migdałowe, suszone morele, śliwki, lub rodzynki.
Piekarnik nagrzewam do 140 stopni.
Do miski wsypuję płatki owsiane, sezam, pestki słonecznika, dyni, orzechy laskowe, oraz grubo posiekane migdały. Dodaje miód rozpuszczony w soku jabłkowym i wlewam do miski. Mieszam, aż płatki wchłoną płyn.
Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Wykładam całość, trochę przyklepuję łyżką i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika na 30 minut. Następnie studzę, mieszam z żurawinami i przekładam do szczelnego słoja lub pudełka.
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Desery
Kategoria: Kuchnia amerykańska