Mleko

Mleko to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła. Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Twierdzą też, że mleko jest niezbędne do utrzymania pełnego zdrowia, urody, dobrej kondycji. Nic więc dziwnego, że mleko i jego przetwory są od wieków podstawą diety człowieka.

Jako pełnowartościowy produkt, mleko zawiera wszystkie, niezbędne dla organizmu człowieka składniki. Bogate jest ono w wapń, składniki mineralne, witaminy D i A, oraz z grupy B. Mleko zaopatruje nasz organizm w białko – podstawowy budulec naszych komórek i tkanek, a także węglowodany dostarczające nam każdego dnia energii. Mleko znane jest także ze swoich właściwości terapeutycznych: zapobiega osteoporozie, zalecane jest w profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych, ma korzystne działanie w obniżaniu „złego” cholesterolu i nadciśnienia tętniczego.

Mleko jest także najtańszym i najlepszym źródłem wapnia. Jest to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Spożywanie mleka i jego przetworów zgodnie z zalecanymi normami pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia. Stosowane obecnie procesy pasteryzacji mleka i UHT zabijają niebezpieczne bakterie i przedłużają jego termin przechowywania i przydatności do spożycia, a jednocześnie nie obniżają znacząco jego wartości odżywczych. Obróbka cieplna mleka nie zmienia zawartości w nim białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych. Obróbka termiczna w nieznaczny sposób wpływa na obniżenie zawartości witamin wrażliwych na wysokie temperatury, są to głównie B12, B1 i kwas foliowy.