Papryka

Papryka jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, jakie znalazły miejsce w naszej kuchni. Do odkrycia tej rośliny doszło dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba. Na gastronomiczną ciekawostkę natknął się w Indiach, a dostrzegając w papryce spory potencjał, sprowadził ją do Europy.

Papryka dosyć szybko zdobywała uznanie w poszczególnych europejskich miastach. W pewnym momencie odkrycie Kolumba zdawało się przyćmiewać nawet jego relacje z zakończonych podróży. Mistrzowie kuchni chętnie zapoznawali się z możliwościami, jakie otwierały się przed nimi wraz z nowym, interesującym warzywem.

Największym uznaniem papryka cieszyła się na terenie Węgier, tam też po dziś dzień uznawana jest za obowiązkowy składnik licznych, narodowych potraw. Wspomnieć wystarczy leczo, które po jakimś czasie przywędrowało z Węgrzech i do naszego nadwiślańskiego kraju.

Papryka jest niezwykle uniwersalna i sprawdzi się w wielu dziedzinach gastronomii. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie dania opartego na duszonych warzywach, wśród których znajdzie się również papryka. Poza tym nasze podniebienie ucieszy także papryka uprażona w piekarniku, bądź uduszona. Według niektórych najlepszym sposobem na wykorzystanie papryki jest włożenie weń mięsno-ryżowego nadzienia. Dodatkowo całość będzie się doskonale komponować z grzybami.

Papryka to bez wątpienia smakowity element naszej diety, niemniej jednak posiada także kilka innych walorów. Wystarczy wymienić witaminowy duet w postaci B1 i B2. Do tego dodać należy wapń, fosfor, magnez i żelazo.

Warzywo zawiera w sobie wiele drogocennych składników, jednakże są one niezwykle delikatne i mogą szybko ulecieć przy procesie krojenia czy gotowania. Dlatego najlepszym kulinarnym wyjściem będzie delektowanie się papryką w stanie surowym.

Papryka z całą pewnością należy do najwartościowszych składników, jakie uświetniają naszą dietę. Do tego niejednokrotnie stają się wizualną dekoracją całego stołu i przygotowanych potraw. Zawsze warto po nią sięgać, szukając czegoś, co nada potrawom charakterystyczny, ostrzejszy rys.