Brokuł podziel na małe kawałki i krótko obgotuj w osolonej wodzie; wyjmij i przelej bardzo zimną wodą. Ugotuj płaty lasagne wg przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek, podsmaż przez ok. 2 min i dodaj pomidory, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 min. Dodaj sól, pieprz, zioła.
W małym rondelku przygotuj beszamel. Rozpuść masło, dodaj mąkę, przez chwilę mieszaj, dolej mleko i szybko mieszaj; gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz, tarty ser. Na płaty lasagne połóż brokuły, polej beszamelem, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Polej sosem i zapiekaj w gorącym piekarniku ok. 15 min. Po wyjęciu posyp jeszcze startym serem i ziołami.
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Makarony
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa