Omlet masala to danie kuchni indyjskiej. W zależności od regionu do jego przygotowania używa się rożnych składników np. pomidorów, sera, listków curry lub wiórków kokosowych.
Podstawowe składniki to przyprawy, zwłaszcza kolendra, kumin i kurkuma, oraz jajka. Przepis Nigelli Lawson z książki Nigella gryzie.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Dodatkowo włączam opcje grill.
Chili kroję w drobna kostkę, cebule dymkę w krążki, a czosnek ścieram na tarce.
Podgrzewam na patelni olej i podsmażam chili, dymkę i czosnek. Następnie dodaje przyprawy – mieloną kolendrę, kumin, kurkumę i smażę z warzywami często mieszając. Wlewam rozmieszane i lekko ubite jajka. Nie mieszam, tylko po 2 minutach wstawiam patelnię do piekarnika, aby omlet zgrillował się u góry.
Na koniec wykładam na talerz i posypuję natką kolendry. Nigella poleca podawać omlet masala z chlebkami chapatti, lub zielonym czatnejem z kolendry.
Kategoria: Kuchnia amerykańska
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnie świata