Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jajkiem, 50 ml mleka, oliwą i łyżeczką soli.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.Wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.Potem rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Czosnek obieramy i na minutkę wrzucamy do wrzątku. Następnie wyjmujemy i gotujemy ok. 15 min z resztą mleka i śmietaną.Miękkie ząbki czosnku wyjmujemy, przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i dwa żółtka i dokładnie ucieramy.Dodajemy śmietanę i mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gotowym cieście układamy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek. Wszystko zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni C.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie