Czosnek

Okres przejściowy pomiędzy latem a deszczową jesienią należy chyba do najmniej przyjemnych. Jego charakterystyczną cechą jest zdumiewająca wręcz liczba różnych zachorowań i przeziębień. Uciekamy się wtedy do tabletek i suplementów diety, zapominaj o naturalnym obrońcy naszego zdrowia. O czosnku.

Czosnek stosowany był już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Jedne cywilizacje upadały, by wznieść się mogły następne, czosnek zaś towarzyszył każdej z nich, udostępniając swoje najcenniejsze skarby. Wystarczy wspomnieć, że wspomaga całe ciało, kiedy jest ono atakowane przez bakterie i wirusy. Wzmacnia mechanizmy obronne naszego organizmu. Oprócz tego przydaje się do walki ze złym cholesterolem i obniża nieco, zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Czosnkowi przypisać można wiele superlatyw. Jedną z nich będzie przeciwmiażdżycowe i żółciopędne działanie. Warzywo nie tylko przyspieszy gojenie ran, ale również zdezynfekuje drogi moczowe. Ząbki czosnku wyglądają niepozornie, jednak stanowią niesamowite źródło witamin z grupy B, PP, C i A. Oprócz tego w składzie czosnku znalazły się liczne związki śluzowe, a także sole mineralne. Występują w nim również fitoncydy o prawdziwie zabójczym działaniu dla bakterii.

Oczywiście czosnek to nie tylko świetny medykament, ale także składnik o sporym znaczeniu gastronomicznym. Ząbki tego warzywa często dodawane są do różnego rodzaju sosów oraz sałatek. Wzbogacają pieczone mięsa, a ponadto tworzą idealne kompozycje z innymi warzywami. Czosnek jest mile widziany jako element wzbogacający zupy, ryby, zapiekanki i jajka.

Istotnym minusem warzywa jest jego silny aromat. Jeśli dotknęło nas przeziębienie i zdecydujemy się na leczenie za pomocą czosnku, inni domownicy mogą stronić od naszego towarzystwa. Dobrze jest zaopatrzyć się wtedy w paczkę miętówek i nać pietruszki, która złagodzi mało przyjemny zapach.

Warto zatem włączyć czosnek do codziennego menu, czy to ze względów kulinarnych, czy zdrowotnych. W każdym z przypadków składnik ten sprawdzał się będzie idealnie.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/swanksalot/