Rogaliki powstałe przez topienie ciasta
Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, zagnieść ciasto jak kruche, wkruszyć drożdże i ponownie dobrze wyrobić, zagnieść i uformować kulę. Włożyć ją do dużego garnka z możliwie jak najbardziej lodowatą wodą. Ciasto opadnie na dno, ale po parunastu minutach wypłynie, wtedy wyjąć, osuszyć delikatnie ściereczką i przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść. Odcinać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty lub kwadraty, na każdy położyć odrobinę marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, popędzlować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia – około 10 minut. Posypać cukrem pudrem
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery