Przepis na Rogaliki moczone

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2618
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Rogaliki powstałe przez topienie ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Rogaliki moczone?

Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, zagnieść ciasto jak kruche, wkruszyć drożdże i ponownie dobrze wyrobić, zagnieść i uformować kulę. Włożyć ją do dużego garnka z możliwie jak najbardziej lodowatą wodą. Ciasto opadnie na dno, ale po parunastu minutach wypłynie, wtedy wyjąć, osuszyć delikatnie ściereczką i przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść. Odcinać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty lub kwadraty, na każdy położyć odrobinę marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, popędzlować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia – około 10 minut. Posypać cukrem pudrem

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Zupa waniliowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-16

Dodany przez: malinka

Kategoria: Desery

Mrożony mus truskawkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-17

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Desery

Pączki smaczne i niedrogie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-10

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Martini z sokiem cytrynowym

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-25

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Desery

Wiśnie w spirytusie

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-10

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery