Przepis na Rogaliki moczone

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2639
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Rogaliki powstałe przez topienie ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Rogaliki moczone?

Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, zagnieść ciasto jak kruche, wkruszyć drożdże i ponownie dobrze wyrobić, zagnieść i uformować kulę. Włożyć ją do dużego garnka z możliwie jak najbardziej lodowatą wodą. Ciasto opadnie na dno, ale po parunastu minutach wypłynie, wtedy wyjąć, osuszyć delikatnie ściereczką i przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść. Odcinać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty lub kwadraty, na każdy położyć odrobinę marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, popędzlować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia – około 10 minut. Posypać cukrem pudrem

Podobne przepisy

Krem 'ptasia pianka’

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-20

Dodany przez: misia

Kategoria: Desery

Placki z twarogu

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-03

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Desery

Ciasteczka z makiem

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Parowańce z jagodami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-03

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Desery

Jogurt po wrocławsku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-27

Dodany przez: daria43

Kategoria: Desery

Deser z kiwi i bita smietaną

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery