Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia jest wynalazkiem, który w znaczący sposób zmienił nasze kulinarne życie. Pulchne ciasta i babki cieszą nasze podniebienie w dużej mierze dzięki proszkowi do pieczenia. Autorem tego nieocenionego i niezastąpionego składnika jest August Oetker, a jego nazwisko znaleźć można na każdej chyba saszetce.

Wiemy już, że składnik ten jest niezbędny przy różnego rodzaju wypiekach, ale jak on właściwie działa i jak wpływa na końcowy wynik naszych kulinarnych zmagań? Cały sekret tkwi w tym, że proszek do pieczenia po pewnym czasie uwalnia duże ilości gazu. Dzięki temu procesowi konsystencja przyszłego deseru zaczyna się zmieniać, przypominając pianę. Skutkuje to pulchnością, delikatnością oraz lekkością gotowego ciasta.

Kluczem do podobnych właściwości jest wodorowęglan sodu. Równie ważna może okazać się mąka lub ziemniaczana skrobia, które uchronią słodki wypiek przez zbrylaniem.

Ktoś uparty może oczywiście poradzić sobie bez proszku do pieczenia, polegając tylko i wyłącznie na wspomnianej skrobi czy oczyszczonej sodzie. Jednakże proszek do pieczenia nie tylko zadba o należytą pulchność wszystkich babeczek, ale także znacząco wzbogaci ich smak. Wobec powyższych argumentów, uczciwie przyznać trzeba, że proszek do pieczenia faktycznie jest niezastąpiony. Dodatkowo, jak na tak istotne właściwości, posiada zaskakująco niską cenę.

Ciekawostką może być fakt, że proszek do pieczenia posiada również kilka innych talentów. Przez wielu uznawany jest za idealny środek czyszczący. Jeśli zachodzi potrzeba wyszorowania fug, albo zlewu, możemy wypróbować jak proszek do pieczenia sprawdza się na tym polu. Do tego poradzi sobie z wybieleniem ulubionej koszuli czy bielizny. Może być zatem składnikiem o wiele bardziej uniwersalnym niż nam się na początku wydawało.

Proszek do pieczenia stał się dla nas jednym z bardziej istotnych składników. W każdej chwili gotów jest, żeby nieść pomoc w naszych gastronomicznych przygodach. Uczcijmy to. Najlepiej świeżo wypieczonym ciastem.