To węgierska potrawa zrobiona wg przepisu Remigusza Rączki naczelnego kucharza śląskiej TVS Silesia.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sól i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ziemniaki ugotować przecisnąć. Wsypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem.
Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić aż przestanie się kleić do rąk, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie robimy np sos czosnkowy. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posypane tartym żółtym serem lub keczupem. Można też dać plaster pomidora i na to sos i ser.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie