Warzywa myjemy, skrobiemy i ścieramy na tace jarzynowej. Rybę sprawić umyć i odciąć łeb. Z łba usuwamy oczy, skrzela, porcjujemy i razem z przyprawami i warzywami gotujemy. Pozostawiając ok 2 – 3 szklanki wywaru. Wywar z ryby odcedzamy, zagotowujemy. Mąkę mieszamy dokładnie ze stopionym masłem, rozprowadzamy, kilkoma łyżkami wywaru i dodajemy do gotującego się wywaru. Gdy sos będzie wrzał i zgęstnieje odstawiamy z ognia, dodajemy wino, rodzynki i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i ew. Pieprzem. Ugotowaną rybę przekładamy na talerze polewamy sosem i podajemy z pieczywem lub jako drugie danie z ziemniakami i surówką. Osobno w osolonej wodzie gotujemy wyporcjowaną rybę.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Przekąski