Przepis na Ryba w szarym sosie

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3548
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Ryba w szarym sosie?

Warzywa myjemy, skrobiemy i ścieramy na tace jarzynowej. Rybę sprawić umyć i odciąć łeb. Z łba usuwamy oczy, skrzela, porcjujemy i razem z przyprawami i warzywami gotujemy. Pozostawiając ok 2 – 3 szklanki wywaru. Wywar z ryby odcedzamy, zagotowujemy. Mąkę mieszamy dokładnie ze stopionym masłem, rozprowadzamy, kilkoma łyżkami wywaru i dodajemy do gotującego się wywaru. Gdy sos będzie wrzał i zgęstnieje odstawiamy z ognia, dodajemy wino, rodzynki i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i ew. Pieprzem. Ugotowaną rybę przekładamy na talerze polewamy sosem i podajemy z pieczywem lub jako drugie danie z ziemniakami i surówką. Osobno w osolonej wodzie gotujemy wyporcjowaną rybę.

Podobne przepisy

Łosoś pieczony z czosnkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-22

Dodany przez: zybi_01

Kategoria: Ryby

Paluszki rybne smażone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-26

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Ryba pieczona w folii

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Ryby

Domowe śledzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ryby

Flądra w pieczarkach

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 205 min.

Data dodania: 2022-12-27

Dodany przez: halina

Kategoria: Ryby

Rybka zrobiona na czerwono

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: malina

Kategoria: Przekąski