Koperek

Koperek ogrodowy występuje w kuchniach całego niemal świata. Zawsze stanowi miłe urozmaicenie codziennego menu, stając się jednym z najbardziej pożądanych dodatków do przygotowanych potraw. Przy okazji może pełnić rolę leku, polecanego w szczególności przy niemowlęcych kolkach.

Koperek należy do roślin jednorocznych, a przez człowieka został odkryty ponad 5000 lat temu. Posługiwali się nim już pierwsi Rzymianie oraz Egipcjanie. W chwili obecnej jest dość popularny w krajach Europy, Ameryki Południowej i Północnej, a także w północnych zakątkach Afryki. Posiada charakterystyczny aromat, a także unikatowy, nieco szczypiący smak. W szeroko pojętych kulinariach sporo zastosowań posiadają świeże pędy rośliny, a także nasiona, które przepełnione są różnego rodzaju olejkami, kwasami i związkami kumarynowymi. Koperek wzbogaci nasz organizm sporą dawką witaminy C i B, a oprócz tego zawiera żelazo, fosfor i wapń.

W Polsce znany jest również koperek włoski, zaliczany do roślin dwuletnich.

Nasiona kopru najlepiej zbierać, kiedy osiągną brązowy kolor. Następnie suszymy je na słońcu, po czym umieszczamy całość w papierowych torbach. Jakiś czas potem są przekładane do szczelnie zamykanych pojemników. Dobrym pomysłem jest zamrożenie koperku, co pozwoli na zakonserwowanie zarówno jego smaku, jak i aromatu.

W kuchni dobrze spisują się obie postacie koperku. Jeśli zostanie drobno posiekany, nadawać się będzie jako dodatek do ziemniaków, jajek, zup, zapiekanek albo drobiu. Równie dobrze można nim wzbogacić mleczne i warzywne napoje. Dobrym pomysłem jest połączenie jego smaku z gotowanymi warzywami czy makaronem. Stanie się niezastąpionym dodatkiem do twarożku, śmietany i ziołowego masła. Oprócz tego niejednokrotnie wchodzi w skład kiszonych ogórków, marynowanych warzyw, duszonych mięs, różnego rodzaju sałatek, ryb i owoców morza. Z powodzeniem można dodać go do oliwy z oliwek, bądź octu.

Koperek pomaga odświeżyć oddech, ponadto potrafi przynieść ulgę przy zaburzeniach pracy jelit i żołądka. Pomaga na niestrawność. Dodajmy, że napar z koperku łagodzi objawy grypy i przeziębienia.