Przepis na Fish and chips

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
10 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3213
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia angielska, Ryby

Fish and chips to obok owsianki, yorkshire pudding, scones czy eton mess tradycyjne danie kuchni angielskiej.

Podstawą jest panierowana ryba, zazwyczaj dorsz lub łupacz oraz frytki. Klasyczne fish’n’chips czasami skrapiane jest octem, lub sosem Worcester oraz podawane z sosem tatarskim.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Fish and chips?

Jeśli filety dorsza są zamrożone to należy je rozmrozić.

Ziemniaki obieram, kroję jak frytki – na cząstki, zazwyczaj w 'szesnastki’ posypuję solą, pieprzem i smażę we frytkownicy. Można je też usmażyć klasycznie na patelni, w garnku lub upiec w piekarniku.

Rybę osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję solą i pieprzem. W misce mieszam piwo z jajkiem, dodaję mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszam na gładkie ciasto. Filety dorsza zanurzam w cieście i kładę na rozgrzany olej. Smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję z cząstkami cytryny.

Podobne przepisy

Rybka gotowana na parze

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Ryby

Śledzie z maggi i czosnkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-01

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ryby

Dorsz w jarzynach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-11-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Ryby

Kanapka ze śledziem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ryby

Cytrynowy morszczuk pieczony w folii

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Makaronowe wstążki z łososiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Gastrosfera

Kategoria: Ryby