Fish and chips to obok owsianki, yorkshire pudding, scones czy eton mess tradycyjne danie kuchni angielskiej.
Podstawą jest panierowana ryba, zazwyczaj dorsz lub łupacz oraz frytki. Klasyczne fish’n’chips czasami skrapiane jest octem, lub sosem Worcester oraz podawane z sosem tatarskim.
Jeśli filety dorsza są zamrożone to należy je rozmrozić.
Ziemniaki obieram, kroję jak frytki – na cząstki, zazwyczaj w 'szesnastki’ posypuję solą, pieprzem i smażę we frytkownicy. Można je też usmażyć klasycznie na patelni, w garnku lub upiec w piekarniku.
Rybę osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję solą i pieprzem. W misce mieszam piwo z jajkiem, dodaję mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszam na gładkie ciasto. Filety dorsza zanurzam w cieście i kładę na rozgrzany olej. Smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję z cząstkami cytryny.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby