Przepis na Seromakowiec pod pierzynką z bezy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3766
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 16.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2177 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

ciasto

masa makowa

  • mak 500 g
  • białka 3 szt
  • miód 4 łyżki
  • cukier puder 2/3 szkl
  • jabłka 1 szt
  • orzechy mielone 1 łyżka
  • margaryna lub masło 5 dag
  • aromat waniliowy 5-8 kropli

masa serowa

  • ser 1 kg
  • jaja 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • albo mąka ziemniaczana lub serniks 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • olej 1/2 szkl
  • sok z cytryny z 1 szt
  • rodzynki 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

polewa

Jak zrobić Seromakowiec pod pierzynką z bezy?

Ze składników zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów. Masa makowa:
mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa:
twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni c piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 – 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami. Dziś dodatkowo rozłożyłam ubitą pianę z pozostałych z pieczenia innych ciast sztywno ubitą pianę czyli ciasto upiekłam pod bezową pierzynką

Podobne przepisy

Karpatka z malinową nutką

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-02

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto poduszkowiec

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Alpejka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Sernik z wiórkami kokosowymi

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Cycki murzynki

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Szybka rolada

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta