Receptura została dodana w dniu: 16.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2177 odwiedzających!
Na zdrowie!
Ze składników zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów. Masa makowa:
mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa:
twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni c piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 – 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami. Dziś dodatkowo rozłożyłam ubitą pianę z pozostałych z pieczenia innych ciast sztywno ubitą pianę czyli ciasto upiekłam pod bezową pierzynką
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta