Cukier waniliowy

Cukier waniliowy jest prawdziwym kuchennym niezbędnikiem, którego nie może zabraknąć przy wypiekach różnego rodzaju ciast oraz pysznych deserów. Największą popularnością cieszy się w Europie Środkowej, szczególnie wśród cukierników krajów skandynawskich.

Siła tego składnika wynika z połączenia cukru buraczanego i ma się rozumieć – wanilii. Ta druga występuje najczęściej jako ekstrakt lub popularne laseczki. Cukier waniliowy sprawia, że nasze wypieki zyskują niezwykle kuszący aromat, a także słodki smak, któremu nie sposób się oprzeć. Oczywiście równie dobrze może posłużyć do słodzenia ciepłego mleka albo porannej kawy. Bardzo często udaje się mu wzbogacić smak omletów, jabłeczników czy naleśników, a jego obecność jest nieodzowna przy różnego rodzaju kremach i deserach. Przy cukrze waniliowym małe pączki nabiorą nowego blasku, podobnie jak świeżo upieczone bezy. Poza tym można komponować jego smak z jogurtami naturalnymi, białym serem, bądź śmietaną. W towarzystwie wspomnianej śmietany i kilku kawałków owoców, okaże się niezwykle smakowitym farszem, przeznaczonych do naleśników. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do ryżu.

Ciekawostką jest to, że cukier waniliowy możemy wyprodukować w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie szklanki cukru, jedną lub dwie laseczki wanilii oraz szczelny słój. Po wsypaniu cukru do wybranego naczynia, należy przekroić wanilię wzdłuż, starając się wyskrobać z niej wszelkie ziarenka. Całość ze sobą mieszamy i pozostawiamy w zamknięciu na okres dwóch albo trzech tygodni. Sposób może okazać się nieco kosztowny i czasochłonny, jednakże efekt końcowy może znacznie przewyższyć produkty dostępne w sklepach.

Warto wspomnieć, że w dyskontach spożywczych coraz trudniej jest znaleźć naprawdę wartościowy i bogaty w aromat cukier waniliowy. Zamiast tego na półkach pojawia się dosyć tania alternatywa, nazywana cukrem wanilinowym. Różnica jest nie tylko w cenie, ale i składzie, albowiem cukier wanilinowy zawiera w sobie sztuczną wanilię, bądź etylowanilinę. Najczęściej sami nie jesteśmy świadomi niniejszej zamiany. Niemniej jednak warto zadać sobie nieco trudu i odnaleźć prawdziwy cukier waniliowy, dzięki czemu nasze wypieki zaskoczą nas całą feerią apetycznych zapachów i zastępami niezapomnianych smaków.