Przepis na Brioche – (brjoszki)

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
720 min.
Czas przygotowania:
12 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2252
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Brioche jest to danie francuskie – są to pyszne bułeczki drożdżowe.

Zdjęcia

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  • mąka krupczatka 1 czubata łyżka
  • masło 170-200 g
  • drożdże 1/2 kostki
  • mleko 1/2 szklanki
  • cukier puder 5-10 łyżek czubatych
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • jaja surowe 2 szt
  • sól 1-2 szczypta

do posmarowania brioche

  • jajka roztrzepane 1 szt

Akcesoria

  • blacha do mufinek

Jak zrobić Brioche – (brjoszki)?

Z 2-3 łyżek mąki, kilku cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe suche składniki: przesianą mąkę, mąkę krupczatkę, budyń, pozostały cukier i sól mieszamy w naczyniu. Gdy zaczyn jest gotowy dolewamy do suchych składników, dodajemy jaja, masło i miksujemy lub wyrabiamy ręcznie.

Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej lub plastykowej miski wysmarowanej masłem lub oliwą. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto przekłuwamy palcem (powinno lekko opaść), przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1h do lodówki.

Po godzinie wyjmujemy i znowu nakłuwamy palcem aż opadnie, ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (co najmniej 10h). Na drugi dzień wyjmujemy ciasto i wykładamy na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki.

Zagniatamy ale w taki sposób aby do środka dostało się powietrze – ja rozsuwam na płasko, składam, rozsuwam i tak kilka razy. Następnie delikatnie formujemy wałek, który dzielimy na 36 równych części. Z każdego kawałka formujemy jednakowe kulki. Lekko obtaczamy w mące (w bardzo niewielkiej ilości).

Wkładamy po 3 kulki do każdego gniazda formy na mafinki. Odstawiamy na pół godziny. Po wyrośnięciu delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 220stc.

Po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy aż bułeczki zarumienią się na ciemno-złoty kolor (około 10min). Wyjmujemy i wykładamy do ostygnięcia. Brioches doskonale smakują z niewielką ilością masła i dżemem. Smacznego

Podobne przepisy

Piernik z masą kokosową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z żurawiną

Ile porcji: 22

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Makowiec III

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Kruche ciastka z maszynki

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta

Rodzynkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z bitą śmietaną

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta