Miód

Królowa Egiptu, piękna i potężna Kleopatra doszukiwała się w miodzie właściwości magicznych. Wierzyła też, że zapewni jej wieczną młodość i nieskazitelnie zdrową cerę. Kąpiele w mleku zmieszanym z miodem stanowiły niezwykle skuteczny, pielęgnacyjny zabieg, który stosowany jest po dziś dzień. Oprócz tego miód uważano za składnik, który pozwalał na przyrządzenie uzdrawiającej mikstury o prawdziwie mistycznej mocy. Często stosowano go jako ostatnią deskę ratunku w przypadku groźnej lub nieznanej choroby. Dzisiaj miód jest przede wszystkim przyjemnym dodatkiem do pieczywa, niemniej jednak w dalszym ciągu posiada właściwości, którymi warto się nieco bardziej zainteresować.

Miód faktycznie może doskonale sprawdzać się w lecznictwie ze względu na swoje antybiotyczne właściwości. Skład miodu pozwala poskromić groźne dla zdrowia bakterie Gram-dodatnie oraz Gram-ujemne. Niewielu zdaje sobie sprawę, że kilka łyżeczek miodu może skutecznie ochronić nas przed różnego rodzaju wirusami, paciorkowcami i grzybami. Ważną cechą jest to, że rozcieńczone w wodzie wielokrotnie zwiększają swoje antybiotyczne właściwości. Warto więc używać go w miejsce cukru, którym każdego dnia słodzimy herbatę.

Miód sprawdza się doskonale jako medykament, który jest sobie w stanie poradzić z zapaleniem spojówek czy rogówki. Przez wieki uznawany był za miksturę, pomagającą zachować młody wygląd, jak się okazuje- nie bezpodstawnie. Dzięki jego działaniu skóra staje się o wiele lepiej odżywiona. Niniejsza cecha wpływa na to, że miód wykorzystywany był do walki z czyrakami, owrzodzeniami, odmrożeniami lub oparzeniami.

Warto włączyć go do codziennego menu, albowiem składnik ten w korzystny sposób oddziałuje na szybkość trawienia i metabolizm. Przynosi odczuwalną ulgę w przypadku wrzodów żołądka, a także w pewien sposób zwiększa perystaltykę jelit. Warto skorzystać z miodowych dobrodziejstw, jeśli często raczymy się kawą, papierosami czy alkoholem.

Warto napomknąć, że miód nadal stosowany jest jako domowy sposób na całkowite zażegnanie, bądź złagodzenie przewlekłego bólu gardła.