Przepis na Pyzy

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
85 min.
Czas przygotowania:
40 m
Czas gotowania:
40 m
Czas smażenia:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
14058
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia polska

Pyszne pyzy ziemniaczane. Świetnie smakują świeżo ugotowane, jak i po mrożeniu. Najsmaczniejsze z kiszonym ogórkiem i podsmażane w plastrach. Polecam!

Zdjęcia

Składniki

Farsz

  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • olej 1 łyżka
  • grzyby 30 dag
  • boczek 15 dag
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Pyzy?

Ugotowane ziemniaki gotowane przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki, starte na tarce dobrze wycisnąć, przełożyć do miski i wymieszać z ugotowanymi. Dodać jajko i oba rodzaje mąki. Posolić do smaku i wyrobić na masę.

Kapustę gotować 15 min. Dokładnie odcisnąć kapustę i dodać grzyby. Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na oleju. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na równe części, rozpłaszczać w dłoni i nakładać porcje farszu. Zlepiać i formować pyzy

. Wrzucać na wrzącą wodę (nie mieszać one same wypłyną na wierzch), lekko osoloną i gotować 12 minut.

Podawać polane skwarkami.

Podobne przepisy

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 140 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 215 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia polska

Fasolka szparagowa z sosem tzatzyki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia polska

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Kapusta zasmażana

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Pyszne gołąbki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska