Przepis na Fasolka po bretońsku

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
170 min.
Czas przygotowania:
40 m
Czas gotowania:
2 g
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5115
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia polska, Mięsne

Fasola po bretońsku to popularne dane w kuchni polskiej.

Jest tanie, szybko się je przygotowuje, z wyjątkiem namaczania fasoli i przede wszystkim jest smaczne.

Nazwa fasolka po bretońsku nie oznacza też, że danie pochodzi z Bretanii. Dowolny Bretończyk nie ma pojęcia o tej potrawie.

Ważnym składnikiem dania są przyprawy – kminek, lubczyk, cząber oraz majeranek. To one sprawiają, że danie jest bardziej strawne i taki przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą jest lżejszy.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Fasolka po bretońsku?

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, wylewamy wodę, w której fasola się moczyła. Do garnka nalewamy świeżej wody (świeża woda to mniejsze wzdęcia) i wrzucamy fasolę. Gotujemy około godziny tak by fasola była miękka.

W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i podsmażamy ją na oleju. Kiedy cebula będzie gotowa, wysypujemy ją do miski, a na tej samej patelni smażymy drobno pokrojony boczek. Boczek wrzucamy do do miski z cebulą.

Kroimy kiełbasę w kostkę i smażymy ją na oleju. Po podsmażeniu przerzucamy kiełbasę, boczek oraz cebulę do dużego garnka i dodajemy koncentrat, majeranek, cząber, lubczyk i mielony kminek.

Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić koncentrat i wrzucamy tam odsączoną, ugotowaną fasolę.

Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Dusimy przez około godzinę aby fasola była bardzo miękka i całość przyjęła przyprawy i sos.

Tak przygotowane danie nakładamy w miseczki i podajemy np. z chlebem.

Podobne przepisy

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-03

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Tatar

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-18

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Wątróbka z czosnkiem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-29

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Gulasz z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Mielone z kurkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Kurczak w przyprawie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne