Flaczki to pyszne, zdrowe danie. Jakby nie robić zasmażki to otrzymamy wersję dietetyczną. Potrawa niedoceniana w dzisiejszych czasach, a szkoda, bo mimo nieciekawej nazwy jest aromatyczna, smaczna i wspaniale rozgrzewa w deszczowy dzień!
Flaki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, natrzeć solą i ponownie opłukać. Zalać je wrzątkiem, odcedzić i tak około 3 razy. Następnie przełożyć je do garnka, znów zalać wrzątkiem i gotować około 2,5 godziny.
Miękkie, odcedzone flaczki pokroić w paski. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, oraz oczyszczona i pokrojoną włoszczyznę. Wstawić do gotowania i po 20 minutach dodać papryki – słodką i ostrą oraz koncentrat.
Jak warzywa będą miękkie zrobić z tłuszczu i mąki zasmażkę. Dodać sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Zagotować i na talerzu podawać posypane serem żółtym i posiekaną natka pietruszki.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy