Przepis na Flaczki

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
215 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
3 g
Czas smażenia:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
9056
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia polska, Zupy

Flaczki to pyszne, zdrowe danie. Jakby nie robić zasmażki to otrzymamy wersję dietetyczną. Potrawa niedoceniana w dzisiejszych czasach, a szkoda, bo mimo nieciekawej nazwy jest aromatyczna, smaczna i wspaniale rozgrzewa w deszczowy dzień!

Przepis została opublikowana w dniu: 16.10.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2829 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

zasmażka

Jak zrobić Flaczki?

Flaki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, natrzeć solą i ponownie opłukać. Zalać je wrzątkiem, odcedzić i tak około 3 razy. Następnie przełożyć je do garnka, znów zalać wrzątkiem i gotować około 2,5 godziny.

Miękkie, odcedzone flaczki pokroić w paski. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, oraz oczyszczona i pokrojoną włoszczyznę. Wstawić do gotowania i po 20 minutach dodać papryki – słodką i ostrą oraz koncentrat.

Jak warzywa będą miękkie zrobić z tłuszczu i mąki zasmażkę. Dodać sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Zagotować i na talerzu podawać posypane serem żółtym i posiekaną natka pietruszki.

Podobne przepisy

Witaminki do zupy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-15

Dodany przez: Junior

Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2013-09-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Dyniowa zupa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2011-05-21

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Zupy

Kapuśniaczek

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-27

Dodany przez: m3lka

Kategoria: Zupy

Żurek świąteczny

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-06

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Arabska zupa z soczewicy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2013-02-24

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia arabska