Przepis na Flaczki

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
215 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
3 g
Czas smażenia:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
9076
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia polska, Zupy

Flaczki to pyszne, zdrowe danie. Jakby nie robić zasmażki to otrzymamy wersję dietetyczną. Potrawa niedoceniana w dzisiejszych czasach, a szkoda, bo mimo nieciekawej nazwy jest aromatyczna, smaczna i wspaniale rozgrzewa w deszczowy dzień!

Zdjęcia

Składniki

zasmażka

Jak zrobić Flaczki?

Flaki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, natrzeć solą i ponownie opłukać. Zalać je wrzątkiem, odcedzić i tak około 3 razy. Następnie przełożyć je do garnka, znów zalać wrzątkiem i gotować około 2,5 godziny.

Miękkie, odcedzone flaczki pokroić w paski. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, oraz oczyszczona i pokrojoną włoszczyznę. Wstawić do gotowania i po 20 minutach dodać papryki – słodką i ostrą oraz koncentrat.

Jak warzywa będą miękkie zrobić z tłuszczu i mąki zasmażkę. Dodać sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Zagotować i na talerzu podawać posypane serem żółtym i posiekaną natka pietruszki.

Podobne przepisy

Zupa koperkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Zupa z mrożonych kurek

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-08

Dodany przez: enia

Kategoria: Zupy

Rosół ala chiński

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Zupy

Góralski żurek

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: kassik

Kategoria: Zupy

Dip szczypiorkowo-czosnkowy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: monika4

Kategoria: Zupy

Wywar z warzyw

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-25

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Zupy