Przepis na Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
300 min.
Czas przygotowania:
5 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1154
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • miska
  • nóż
  • deska do krojenia
  • naczynie żaroodporne

Jak zrobić Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina?

Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa (cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię. Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Co jakiś czas mięso możemy przekręcić. Drugą cebulkę siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy grzybki, dusimy do miękkości. Polędwicę oprószoną solą i pieprzem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół polędwicy układamy podsmażone grzybki, podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Wstawiamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.

Podobne przepisy

Skrzydełka pieczone w folii na słodko

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Hot-dog

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-10-22

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Mięsne

Racuchy z kurczaka

Ile porcji: 14

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-11-07

Dodany przez: rosik93

Kategoria: Mięsne

Bigos jak u babci

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-23

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne

Parówka z serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-06-15

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Karkówka w pieczarkach

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2022-12-23

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Mięsne