Przepis na Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
300 min.
Czas przygotowania:
5 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1099
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • miska
  • nóż
  • deska do krojenia
  • naczynie żaroodporne

Jak zrobić Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina?

Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa (cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię. Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Co jakiś czas mięso możemy przekręcić. Drugą cebulkę siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy grzybki, dusimy do miękkości. Polędwicę oprószoną solą i pieprzem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół polędwicy układamy podsmażone grzybki, podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Wstawiamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.

Podobne przepisy

Marynata do polędwiczek

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-22

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Paluszki mięsne

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-04

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Pierś w przyprawie gyros

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Karkówka z patelni

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: Psotka

Kategoria: Mięsne

Kaczka po wiejsku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2024-03-20

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne

Pieczone indycze udźce

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne