Tymianek już za czasów starożytnych uważany był za symbol wielkiej siły i niezwykłej odwagi. Dzisiaj pełni rolę jednej z najczęściej używanych przypraw, które wpisują się w nasze codzienne menu.
Macierzanka tymianek pochodzi z rodziny jasnowatych, a pierwsze osobniki tego gatunku odkryto w rejonach Morza Śródziemnego. Na początku, pieczę nad uprawą tej rośliny sprawowali benedyktyni, obecnie natomiast tymianek jest dosyć popularny w Afryce, Azji oraz Europie.
Historia tymianku sięga starożytności, wtedy jednak niewielu interesowało się nim jako pełnoprawną przyprawą. W egipskich obrzędach był składnikiem wykorzystywanym przy mumifikacji zwłok, a oprócz tego okazywał się przydatny przy rozpalaniu kadzideł.
Obecnie roślina zyskała miano popularnej i łatwo dostępnej przyprawy. Szczególną atencją cieszy się wśród francuskich kucharzy. Gastronomiczna kariera tymianku rozwinęła się głównie dzięki charakterystycznemu aromatowi. Dodajmy, że w składzie przyprawy odnajdziemy karwol i tymol. Te zaś stanowią esencję specjalnych olejków, zawartych w tymianku. To dzięki nim roślina jest w stanie wzbogacić walory smakowe większości znanych i lubianych potraw.
Bakteriobójcze właściwości tymianku zdołali odkryć już starożytni Samarytanie. Oprócz tego roślina może pełnić role wykrztuśnego leku. Tymianek ceniony jest również jako środek o działaniu grzybobójczym. Wchodzi w skład wielu medykamentów, przynoszących ulgę w przypadku krwawień wewnętrznych, niedokrwistości, nieżytu żołądka czy nerwicy wegetatywnej.
W naszych kuchniach doskonale sprawdzą się zarówno suszone części tymianku, jak i osobniki zupełnie świeże. W każdej postaci wzbogaci przygotowany sos, nada niespotykany rys mięsnym odwarom i podniesie smak grochowej lub fasolowej zupy. Warto posłużyć się nim do przyprawienia bigosu albo domowego pasztetu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, wołowiny lub cielęciny. Oprócz tego, tymianek niejednokrotnie stosowany jest do wypieku pizzy, bądź nadania aromatu najróżniejszym gatunkom sera.