Ocet winny

Do powstania octu przyczynić się musi płyn, który zawiera w sobie alkohol. Najczęściej wykorzystywane jest w tym celu wino, jednakże równie dobrze sprawdza się cydr, słód albo wino ryżowe. Ocet można przygotować własnoręcznie, jednak trzeba wtedy skupić szczególną uwagę na kontroli całego procesu kwaśnienia. Zaniedbania w tej kwestii doprowadzą do powstania płynu gorzkiego i dosyć podłych walorach smakowych.

Warto wiedzieć, że ocet wytworzyć można z każdego rodzaju dostępnego wina. Mamy na przykład ocet z szampana, który charakteryzować się będzie jasnym zabarwieniem, a także delikatnym, subtelnym smakiem. Ocet produkowany z sherry odznaczać się będzie żółtobrązowym kolorem i równie jak w przypadku powyżej, delikatnym bukietem smakowym.

Istotne jest to, że bez względu na użyte wino i sposób przygotowania, wszystkie rodzaje winnego octu odznaczać się będą jednakim składem. Znajdziemy w nim zatem magnez, fosfor i potas, a także cały zestaw cennych witamin. Ocet posiadać będzie działanie przeciwzapalne, a jego właściwości można określić jako obkurczające błony śluzowe jelit. Oprócz tego jest w stanie oczyścić nasz organizm z toksyn, polepszając równocześnie trawienie. Jest cenny dla osób cierpiących na nadwagę, albowiem skutecznie hamują apetyt, a także wzmagają proces spalania tłuszczów. Warto nadmienić, że ocet pozytywnie wpływa na ilość wchłanianego, przez nasz organizm, żelaza.

W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów octu, pamiętajmy więc żeby dany gatunek łączyć z odpowiednią przyprawą. Kierując się tą zasadą, ocet winny idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i majonezu. Oprócz tego nadaje się do wzbogacenia, przygotowanych na maśle, sosów.

Warto dodać go do tłustego gulaszu z mięsa dziczyzny, bawarskiej pieczeni wieprzowej lub dorsza podawanego w sosie czosnkowym.

Winnemu octowi można znacznie poprawić aromat. Satysfakcjonujący efekt uzyskamy dzięki szalotce (biały ocet winny) lub płatkom róż (czerwony). Natomiast ocet z sherry wzbogacony o plasterki chrzanu przyprawi nasze mięsa i drób.