Przepis na Dorsz w pikantnym sosie

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4523
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Podajemy z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Dorsz w pikantnym sosie?

Umyty dorsz filetujemy, odcinamy łby, posypujemy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: na 0,5 oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione na tarce z dużymi otworami jarzyny, pokrojony w cienkie krążki por, składniki przez chwilę zasmażamy, podlewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy, często mieszając. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny, ale niezbyt ostry smak. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni, na gorącej smażymy obtoczone w mące kawałki dorsza. Gdy się zarumienią z obu stron, przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy gorącym sosem.

Podobne przepisy

Dzwonki z łososia z patelni z estragonem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Pieczony pstrąg

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: miechu

Kategoria: Ryby

Domowe śledzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ryby

Dorsz w jarzynach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-11-22

Dodany przez: enia

Kategoria: Ryby

Smażony pstrąg

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: robbo

Kategoria: Ryby

Miruna duszony w kapuście z sosem serowo-ogórkowo-czosnkowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ryby