Podajemy z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną.
Umyty dorsz filetujemy, odcinamy łby, posypujemy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: na 0,5 oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione na tarce z dużymi otworami jarzyny, pokrojony w cienkie krążki por, składniki przez chwilę zasmażamy, podlewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy, często mieszając. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny, ale niezbyt ostry smak. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni, na gorącej smażymy obtoczone w mące kawałki dorsza. Gdy się zarumienią z obu stron, przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy gorącym sosem.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby