Przepis na Flądra w pieczarkach

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
205 min.
Czas przygotowania:
3 g
Czas smażenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
819
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Zdjęcia

Składniki

  • flądra 2 tuszki
  • pieczarki 30 dag
  • chudy boczek 10 dag
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

marynata

  • oliwa 6 łyżek
  • przyprawa do ryb 2 łyżeczki
  • czosnkowy sos chili 1 łyżeczka

Jak zrobić Flądra w pieczarkach?

Tuszki flądry umyć. Jeśli mają płetwy i ogon to odkroić nożem. Osuszyć ściereczką. Następnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na pól godziny. Zrobić marynatę. Do oliwy dodać przyprawę do ryb, czosnkowy sos chili. Dokładnie wymieszać. Posmarować marynatą ryby z obu stron. Skropić jeszcze pozostał a marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na dużą patelnię dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć. Wyjąć flądry z lodówki, położyć na patelnię z boczkiem. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem. Następnie przewrócić ryby i smażyć już bez przykrycia. Taką rybkę podawać np z ziemniakami, frytkami.

Podobne przepisy

Szczupak pieczony z kalafiorem i boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 83 min.

Data dodania: 2022-10-27

Dodany przez: Monika199186

Kategoria: Ryby

Makaronowe wstążki z łososiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Gastrosfera

Kategoria: Ryby

Śledzie z cebulką

Ile porcji: 3

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Ryby

Filety dorsza do obiadu

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Sałatka śledziowa z burakami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Cytrynowy łosoś

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-21

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ryby