Przepis na Flądra w pieczarkach

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
205 min.
Czas przygotowania:
3 g
Czas smażenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
791
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Zdjęcia

Składniki

  • flądra 2 tuszki
  • pieczarki 30 dag
  • chudy boczek 10 dag
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

marynata

  • oliwa 6 łyżek
  • przyprawa do ryb 2 łyżeczki
  • czosnkowy sos chili 1 łyżeczka

Jak zrobić Flądra w pieczarkach?

Tuszki flądry umyć. Jeśli mają płetwy i ogon to odkroić nożem. Osuszyć ściereczką. Następnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na pól godziny. Zrobić marynatę. Do oliwy dodać przyprawę do ryb, czosnkowy sos chili. Dokładnie wymieszać. Posmarować marynatą ryby z obu stron. Skropić jeszcze pozostał a marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na dużą patelnię dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć. Wyjąć flądry z lodówki, położyć na patelnię z boczkiem. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem. Następnie przewrócić ryby i smażyć już bez przykrycia. Taką rybkę podawać np z ziemniakami, frytkami.

Podobne przepisy

Karp gotowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-18

Dodany przez: bratek

Kategoria: Ryby

Miruna duszony w kapuście z sosem serowo-ogórkowo-czosnkowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ryby

Mokra ryba mrożona – gotowana

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-07

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ryby

Filety rybne po grecku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-09

Dodany przez: enia

Kategoria: Ryby

Marynowany pstrąg

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Flądra w śmietanie

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: samanta

Kategoria: Ryby