Zamrożoną rybę umyć, czyścimy ze skóry (możemy użyć mrożonych filetów, wtedy mamy uproszczoną pracę, odpada nam czyszczenie ryby). Rybę lub filety nacieramy zmiażdżonym i roztartym z bazylią i solą czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 25- 35 minut. Cebulę obieramy i płuczemy. Pozostałe warzywa (2-3 marchewki i 1 duży korzeń pietruszki) myjemy, skrobiemy opłukujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Tak przygotowane warzywa zalewamy 2, 5 – 3, 5 szklankami wody nastawiamy do gotowania i do smaku przyprawiamy solą , dodajemy także obrane cebule i gotujemy około 12- 15 minut. Do gotującego się wywaru dokładamy skórkę cytrynową, listek laurowy (1-2szt), i odrobinę pieprzu. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy ostrożnie porcje ryby i gotujemy na wolnym ogniu i pod przykryciem przez ok. 20 minut
ugotowaną rybę odcedzamy bardzo ostrożnie lub wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy do ziemniaków z wody, lub pieczywa z ostrymi surówkami.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby