Pomidory są zdrowymi warzywami, które jak najbardziej warto włączyć do codziennego menu. Dziś jednak pomówimy o ich koncentracie, który w przeciwieństwie do innych przetworów, dorównuje wartościowością osobnikom w postaci surowej. Na czym polega tajemnica koncentratu pomidorowego? Zobaczmy.
Zacznijmy od tego, że koncentrat pomidorowy narodził się gdzieś w Włoszech. Na początku gospodynie z kulinarnym zacięciem, wyrabiały go własnoręcznie. Stanowił jeden z wielu zwyczajnych dodatków do codziennych potraw, jednakże w szybkim tempie jego popularność zaczęła rosnąć i się rozwijać. Wkrótce we wszystkich krajach śródziemnomorskich znane były przepisy na pomidorowy koncentrat. Przez okres kilku lat ten kulinarny składnik opanowywał coraz to nowe rejony, podbijając serca najznamienitszych szefów kuchni. W chwili obecnej koncentrat pomidorowy można znaleźć w menu dowolnego państwa na świecie, z tą uwagą, że jego gramatura, smak i aromat będą się różnić w zależności od regionu.
Dobry koncentrat pomidorowy powinien zawierać sobie przynajmniej 50% suchej, pomidorowej masy. Produkt taki musi zostać poddany pasteryzacji, która utrwali go i wydłuży datę przydatności do spożycia. Ważne jest to, że sama obróbka termiczna w dostateczny sposób zakonserwuje nasz koncentrat, dlatego obecność wszelkich środków chemicznych jest w tym przypadku zbędna.
Koncentraty pomidorowe są cenne dla organizmu ze względu na łatwo przyswajalny likopen. To przeciwutleniacz, który może zapobiec chorobie układu krwionośnego. Niektórzy przypisują mu również właściwości anty nowotworowe. Dzięki sporej dawce potasu, ten niepozorny kulinarny dodatek wzmocni pracę naszego serca i układu nerwowego, a dodatkowo poprawi funkcjonowanie mięśni.
Koncentrat pomidorowy niejednokrotnie wzbogaca przyrządzane przez nas zupy i sosy. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju makaronami i mięsami. Często dodaje się go do gołąbków, a oprócz tego nieraz stanowi podstawę smacznej pomidorowej. Jest dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, a ze względu na to warto stosować go razem z oliwą.