Przepis na Zapiekanka z wołowiną i warzywami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
785
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • cebula czerwona 1 szt
  • czerwona papryka 1 szt
  • zielona papryka 1 szt
  • pomidory 2 szt
  • bakłażan 2 szt małe
  • cukinia 2 szt małe
  • wołowina chuda 50 dag
  • olej 4 łyżki
  • czerwone wino 0,5 szklanki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • ryż 20 dag
  • śmietana kremówka 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • starty żółty ser 15 dag
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • woda 2 szklanki
  • tłuszcz do formy

Jak zrobić Zapiekanka z wołowiną i warzywami?

Mięso kroimy w cienkie paseczki i obsmażamy na oleju. Podlewamy winem, oprószamy słodką papryką. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy, dodajemy wodę, solimy i gotujemy 10 min. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski i kostkę. Pomidory obieramy i kroimy w plastry. Bakłażany i cukinie kroimy w plastry i krótko obsmażamy na oleju. Na koniec oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Formę do zapiekania natłuszczamy. Ryż odcedzamy, mieszamy z warzywami i mięsem i przekładamy do formy. Natkę drobno siekamy. Kremówkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, połową zieleniny, sola i pieprzem i polewamy zapiekankę. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 40-45 min w temp. 200 stopni c. Przed podaniem posypujemy resztą zieleniny.

Podobne przepisy

Kurze nóżki nadziewane pieczarkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Keks mięsny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Racuchy z kurczaka

Ile porcji: 14

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-11-07

Dodany przez: rosik93

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka w sosie z coca coli

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-31

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne

Uniwersalny sos pieczarkowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Grzyby

Rzymska pieczeń

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-20

Dodany przez: edzia

Kategoria: Mięsne