Natka pietruszki

Natka pietruszki wyglądać może niczym zwyczajny składnik, który od czasu do czasu wykorzystywany jest do wzbogacenia wszelkich potraw. Mimo wszystko w tej niepozorności ukrywa się dosyć spory potencjał, który warto odkryć. Na czym może polegać niezwykłość natki pietruszki? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

Na początek wspomnieć trzeba, że pietruszka znana była już w czasach starożytnych cywilizacji. Jednakże wtedy nie zdawano sobie jeszcze sprawy ze wszystkich dobrodziejstw pietruszki, a sama roślina traktowana była jako ozdobny akcent nagrobków. Wkrótce jednak odkryto prawdziwą naturę pietruszki, a popularność jej naci wzrosła błyskawicznie.

Zacznijmy od tego, że w natce pietruszki znajdują się całkiem spore dawki witamin A, B i C. Oprócz tego zawierają się w niej olejki esencjonalne i flawonoidy. Ponadto natkę pietruszki zasilają również miedź, żelazo i chlorofil. Połączenie tych wszystkich składników czyni z zielonej naci dość poważny medykament, który warto stosować w przypadku problemów z niestrawnością. Ułatwi trawienie, pomoże pozbyć się wzdęć, a także przeciwdziałać będzie kolce. Często przynosi ulgę przy dotkliwych bólach menstruacyjnych.

Na sklepowych półkach, lub targowych straganach natkniemy się na różne gatunki i rodzaje pietruszek. Wśród nich znajdą się takie o karbowanych liściach, jak i takie o zupełnie gładkich. Najbardziej jednak istotne jest, aby liście te cechował świeży zielony kolor. Łodyga takiej pietruszki powinna być zdrowa i sztywna. Oczywiście możemy też wybrać natkę już sproszkowaną, bądź mrożoną.

Natka pietruszki odnajdzie się w każdym kulinarnym towarzystwie. Bardzo często używana jest do podniesienia smaku ulubionej zupy. Są też nieocenionym składnikiem sosów do gulaszu. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych , natka pietruszki posiada charakterystyczny, przyjemny aromat, który zaostrzy nieco apetyt.

Ostatnimi czasy, natka pietruszki pełni głównie rolę dekoracyjną, a zielone liście doskonale idealnie komponują się obok smakowitego obiadu.