Ryż jest kulinarnym składnikiem, który od wieków wzbudza szacunek kucharzy na całym świecie. Jego historia zaczyna się już w starożytnych Chinach. Oprócz tego ryż wędrował przez cywilizację Greków, Egipcjan czy Rzymian. Obecnie uprawą ryżu zajmują się głównie: Azja, Afryka oraz południowe stany USA.
Za ryżem przemawia kilka podstawowych cech, które wpływają na jego popularność – uniwersalność, dostępność i relatywnie niska cena. Paczuszki ryżu znaleźć możemy na półkach każdego, najmniejszego nawet sklepiku, a jego zakup nie wpłynie znacząco na stan naszego portfela.
Wspomnieć należy, że ryż jest składnikiem, który dosyć szybko wzbudza u nas poczucie nasycenia. Jego ważną cechą jest spora wartość energetyczna, która powinna wystarczyć na większość spędzonego aktywnie dnia. Za cenne składniki ryżu uważa się skrobię oraz białko. Niestety bogactwo posiadanych przez niego witamin niszczeje wskutek procesów termicznych, takich jak gotowanie czy smażenie.
W Polsce kultura jedzenia ryżu nie jest na tyle rozwinięta, co w krajach azjatyckich i nie doczekamy się raczej czasów, w których zastąpi on ziemniaki. Niemniej jednak potrafi stanowić przyjemną odskocznię od dietetycznej rutyny i doskonale sprawdza się jako podstawa pełnoprawnego posiłku.
Warto nadmienić, że w Japonii czy Chinach, ryż kojarzony jest z długowiecznością i zdrowiem. Każdy posiłek z jego udziałem jest niezwykle celebrowany.
W naszej rodzinnej gastronomii, ryż sprawdza się doskonale jako dodatek do pomidorowej zupy. Bardzo często możemy go skosztować razem z nadzieniem gołąbków albo zrazów. Oprócz tego można zmieszać ten składnik z makaronem, bądź popularnymi ziemniakami. Ponadto ryż wykorzystać można do ukoronowania przepysznego risotto. W każdej chwili możemy też puścić nieco wodze kulinarnych fantazji, podając ryż w towarzystwie owoców i komponując w ten sposób danie na słodko.
Czasem też możemy poczuć się jak prawdziwi, japońscy samurajowie i skosztować mocnej, rozgrzewającej sake, przygotowanej właśnie na ryżu.