Na cukinię równie dobrze mówić możemy „kabaczek”. Ten warzywny kulinarny składnik pochodzi z Włoch i należy do odmian dyni zwyczajnej. Jej popularność stale rozwija się i rośnie, zwłaszcza na terenie państw europejskich. Posiada wiele interesujących cech, które warto wykorzystać, kształtując codzienne menu.
Zacznijmy od wyśmienitego smaku jarzyny. Oprócz tego, że kabaczek jest miły naszemu podniebieniu, roślina odznacza się niewielką kalorycznością. Dodatkowo posiada właściwości odkwaszające organizm, poprawiające równocześnie metabolizm. Nie można się zatem dziwić, że cukinia bardzo często wchodzi w skład wielu, odchudzających diet.
Cukinia jest niezwykle uniwersalna, a warzywo można wykorzystać do kolorowych sałatek, pożywnych zup czy marynat. Może być spożywana w formie duszonej, gotowanej bądź smażonej, często też zjadamy ją na surowo.
Amatorzy kabaczków mogą liczyć na spore dawki cukru oraz witamin. Wśród składników dominuje witamina C, B1, PP oraz karoten. Warto wspomnieć o tym, że warzywo w żaden sposób nie zbiera w sobie i nie kumuluje metali ciężkich z atmosfery.
Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów, a jedną z bardziej smakowitych opcji jest usmażenie jej na oliwie z oliwek. Oczywiście całość należy wzbogacić zestawem ulubionych przypraw, które podniosą smak kabaczka. Warzywo bardzo dobrze czuje siew towarzystwie czosnku. Dzięki swoim walorom smakowym, cukinia często staje się składnikiem sałatek albo leczo. Zawsze też możemy się pokusić o przyrządzenie zapiekanki z cukinii. Wystarczy podsmażyć ją na oliwie, później zaś przekładać warstwami żółtego sera i boczku. Oczywiście kabaczki będą stanowić bardzo miły dodatek do potraw bardziej tradycyjnych, urozmaicając je. Jeśli dysponujemy pieczarkami, pomidorami i mięsem, bez większego problemu możemy sporządzić z nich farsz, który wypełni naszą cukinię.
Możliwości jest wiele, a warzywo niezwykle wdzięcznie prezentuje się na półmisku. Warto więc nieco poeksperymentować i odnaleźć, spełniający nasze gusta, przepis.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/graibeard/